Ismerjük meg: QUINOA-t
-
Származási helye Peru, az Andok hegység 2-3000 m magas fennsíkjai.

-
Az inkák egyik legfontosabb növénye,táplálékforrása, a „Magvak Anyja” néven tisztelték.
-
Tápanyag összetétele miatt világszerte nagyra értékelik, NASA Superfood-ként minősítette, és alkalmazza az űrhajósok táplálékának összeállításában.Az USA-ban, Angliában és Ny-Európában ismertségük és felhasználásuk rohamosan nő (egészséges és változatos táplálkozás iránti igény).
-
Magas a fehérjetartalma 12-18% (100 kalóriára vetítve magasabb, mint a barna rizsé, burgonyáé vagy kölesé).
-
Táplálkozási kutatások bizonyítják, hogy teljes-értékű fehérje forrás, tartalmazza az esszenciális aminosavakat. (pl. lizin tartalma 2-szerese a rizsének).
-
Zsírtartalma magas, az egészségre jótékony hatású főként telítetlen és omega-3 zsírsavakból áll.
-
Lassan lebomló szénhidrátok alkotják(cukorbetegek számára ez kifejezetten előnyös).
-
Emészthetetlen rostokat tartalmaz.
-
Ásványi anyag-tartalma: vas, magnézium, foszfor, kalcium, cink, mangán, kálium.
-
Vitaminok: C, komplex B, E.
100 grammban | Fehérje (%) | Lizinhányad (%) |
Szénhidrát (mg) |
Kalium (mg) | Kalcium (mg) | Vas (mg) | Magnézium (mg) |
Quinoa | 12 – 18 | 6 | 69 | 880 | 190 | 20.5 | 260 |
Amaranth | 12 – 16 | 5.6 | 63 | 470 | 159 | 15 | 320 |
Hajdina | 12 | 3.1 | 72 | 460 | 33 | 2.8 | 230 |
Rizs | 7 | 2.7 | 77 | 103 | 32 | 1.6 | 13 |
Kukorica | 9 | 2.8 | 74 | 300 | 20 | 1.8 | 7 |
Búza | 10 | 3.5 | 71 | 108 | 41 | 3.3 | 20 |
Rozs | 11 | 3.4 | 73 | 100 | 38 | 2.6 | 18 |
-
Élettani hatások:
-
Lizin tartalma miatt segíti a szövetek növekedését , gyógyulását, izomfejlődést, -regenerálódást
-
Segít sav-bázis egyensúly megtartásában
-
Szénhidráttartalma alacsony glikémiás indexű (GI=53, gabonák 70-100), cukorbetegek is fogyaszthatják
-
Növekedést, fejlődést segítő (gyermekeknek)
-
Gazdag kalcium forrás
-
Diétáknál elengedhetetlen, emésztőrendszerre jó hatással van
-
Csökkenti a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát
-
Gyulladáscsökkentő hatású
Mindenkinek ajánlott a fogyasztásuk az egészség megőrzése vagy a gyógyulás elősegítése érdekében.
-
Felhasználási lehetőségek:
Mag formájában:

A quoina-t felhasználás előtt átfolyó vízzel alaposan mossuk meg!
Főzve köretként, kevés vajjal vagy olajjal, sóval, borssal ízlés szerint más fűszerekkel.
Reggeli is készíthető belőle, a főtt quoinához aszalt gyümölcsök, fahéj, juharszirup vagy méz hozzáadásával.

Sültek, húsételek vagy bármely más étel mellé adva a rizs egészséges alternatívája.
Főételként használható húsmentes fasírtokhoz, egytálételekhez, salátákhoz.
Sütésre is alkalmas: finom és tápláló kenyerek, muffinok, alapanyaga lehet.

Lisztté őrölve:
Gluténmentes lisztekhez keverve gazdagítja tápértéküket.
Felhasználás előtt kissé meg is piríthatjuk
Kenyérsütéshez 10 – 20 %-ban keverve egyéb gluténmentes alapokhoz ( burgonya liszt, kukorica liszt, stb.)
Panírozáshoz gabonából készült lisztek helyett használható.
Süteményekhez, édességekhez 10-20 %-ban vagy akár nagyobb arányban keverve.
Peruban palacsinta, tortilla készül belőle.
Pehely vagy puffasztott formában:
Pehely formájában felhasználva, pár perces hőkezelést ( pirítást) igényel a fogyasztás előtt. A puffasztott quoina esetén erre nincs szükség.
Juharszirup vagy méz hozzáadásával finom reggeli készíthető belőle.
Gyümölcslébe keverve fogyasztható.
Desszertként, aszalt vagy friss gyümölcsökkel kiegészítve.
Panírozáshoz zsemlemorzsa helyett
Sütemények alapanyaga lehet, pl. kókuszgolyó egyik alkotóeleme (természetesen megpirítva), de sütést igénylő édességek állagát is kedvezően befolyásolja, puhább lesz tőle.
-
Összetétel:
Megnevezésük | Mennyiség |
Water / víz (g) | 10.1 |
Energy / energia (kJ) | 370 |
Protein / fehérje (g) | 14.4 |
Fat / zsír (g) | 5.2 |
Carbohydrates / szénhidrát (g) | 67.8 |
Fiber / rost (g) | 6.5 |
iron / vas (mg) | 5.0 |
calcium / kalcium (mg) | 120 |
phosphorus / foszfor (mg) | 220 |
thiamin / B1 vitamin (mg) | 0.13 |
riboflavin / B2 vitamin (mg) | 0.38 |
niacin / niacin, B3 vitamin (mg) | 1.1 |
Egységnyi (100 gr) mennyiségére számított összetvői.